Хрещення малюка: що варто знати

15.05.2020

Хрещення для кожної православної людини – це духовне народження, очищення та захист від злих духів. Ще наші пращури вірили, що немовлята дуже вразливі до дій злих духів, недоброго погляду чи заздрості. Тому малюка, якого ще не похрестили, нікому не показували, а для захисту від всього лихого час від часу накривали батьковою сорочкою, а до ліжечка клали часник, хліб чи сіль.

 

З моменту ж хрещення у малюка з’являється Ангел Хоронитель, який і буде захищати його від всього лихого та направлятиме на путь добра.

Насправді обряд хрещення можна пройти в будь-якому віці, і хоча церква радить це робити на 40 день після народження, ніяких суворих правил з цього приводу немає.

Оскільки хрещення – одна з найважливіших подій у житті людини, то й підготуватися до неї варто заздалегідь. Взагалі для обряду багато не потрібно – хресні батьки, хрестик, та крижма. Також потрібно подумати заздалегідь про хрестильний одяг, або так звану «хрестильну сорочку».

Давайте по порядку. Хресні батьки: обов’язково мають бути віруючими православними християнами. До їхнього вибору Ви маєте віднестися з усією відповідальністю, адже ці люди супроводжуватимуть та наставлятимуть Ваше маленьке диво все його життя.

Хрестик: може бути зроблений з будь-якого металу, ланцюжок для маленької дитини варто замінити на мотузочку, але це не правило, а скоріше – порада.

За звичаєм, про хрестик та ланцюжок має подбати майбутній хрещений батько, а от про крижму – хрещена мати. Вона має бути обов’язково білого кольору. Насправді, це має бути пелена білого кольору: шмат полотна, рушник чи крижма, для церкви це не має ніякого принципового значення.

Крижма
Крижма

Одяг для майбутнього похресника теж за традицією обирає майбутня хрещена мати. До вибору хрестильної сорочки треба теж підходити з усією відповідальністю. Це може бути як сорочка, так і сукня чи костюмчик — сурових правил тут не має. Колір повинен бути пастельних відтінків, зазвичай – білий, чи ніжно молочний. Перевірте, аби матеріал був натуральний, приємним та ніжним на дотик. Бажано обирати одяг з підкладкою, щоб заховати внутрішні шви, які можуть пошкодити ніжну шкіру малюка, або ж одяг, що має тільки зовнішні шви.


Костюм для хрещення дівчинки


Костюм для хрещення хлопчика

За народною традицією одяг для хрещення дитини потрібно сховати та берегти все життя, а крижму – ні в якому разі не прати і використовувати в якості рушника, коли маля захворіло. Передавати ці речі іншій дитині не можна. Але це лишень народні вірування, церква з цього приводу не робить ніяких заборон.

В нашому Інтернет-магазині Ви зможете підібрати і одяг для хрещення, і крижму на власний смак, адже ми підбираємо для малят лише найвишуканіші та найелегантніші образи, які зможуть зробити цей важливий день в житті кожної людини неповторним.

Команда Інтернет-магазину «Маленьке Диво»